/ NINTENDO, PLAYSTATION

Το άγνωστο σε όλους μας Nintendo Playstation!

Το Nintendo PlayStation είναι ίσως η πιο άγνωστη αλλά και σπάνια κονσόλα στον κόσμο αυτή τη στιγμή. το όνομα μπορεί να σας φανεί περίεργο και θα εξηγήσουμε με λεπτομέρεια για ποιο λόγο ονομάστηκε έτσι, αλλά πολύ συνοπτικά το 1991 Nintendo μαζί με ένα τμήμα της Sony αποφάσισαν να συνεργαστούν και να φτιάξουν το Nintendo PlayStation. από το 1989 ακόμη είχε γίνει πολύς ντόρος για τις παιχνιδοκονσόλες οι οποίες υποστηρίζουν cd και μία από αυτές θα ήταν το Nintendo PlayStation, ο καρπός μεταξύ αυτών των δύο εταιρειών που τα επόμενα χρόνια θα γινόταν οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι.

nintendo-playstation.jpg

Αμέσως μετά την σύναψη της συνεργασίας τα πράγματα φαινόταν πως δεν πήγαιναν καλά στο Παρασκήνιο. Nintendo ήταν ιδιαίτερα νευρικοί και επιφυλακτικοί με τις προθέσεις της Sony και φοβόταν πώς θα χρησιμοποιούσε τη συγκεκριμένη συνεργασία ώστε να μπει στο χώρο των βιντεοπαιχνιδιών. μπορούμε να πούμε πως η παράνοια της Nintendo είναι δικαιολογημένη. ο αρχιμηχανικός της Sony που ανέλαβε το συγκεκριμένο project προσδοκούσε πως η συγκεκριμένη συνεργασία θα ήταν το πρώτο βήμα για να πετύχει το όνειρό του, το οποίο δεν ήταν άλλο από το να παράγονται κονσόλες με την επωνυμία της Sony.

Υποπτευόμενοι πως Η Sony θα μπει στον κόσμο των παιχνιδοκονσολών άμεσα αποφάσισε να χτυπήσει αυτή πρώτη. Αφού έγιναν Λοιπόν οι ανακοινώσεις στην εκδήλωση Cοnsumer Electronics Show στο Σικάγο, η Nintendo ανακοίνωσε πως θα σταματούσε την συνεργασία με την Sony και θα συνεργαζόταν με τον μεγαλύτερο αντίπαλό της, την Philips. όπως μπορούμε να καταλάβουμε το διοικητικό συμβούλιο της Sony σοκαρίστηκε από αυτή τη κίνηση. Παρόλα αυτά, η κίνηση αυτή της Nintendo εξόργισε ακόμη περισσότερο τη Sony.

Ο πρόεδρος της Sony τότε εξοργίστηκε και έδωσε εντολή στον αρχιμηχανικό που είχε την ιδέα για το Nintendo PlayStation, ώστε να φτιάξει ένα νέο τμήμα το οποίο θα είχε ως σκοπό να διεισδύσει στην αγορά των βιντεοπαιχνιδιών και τον κονσολών. το αποτέλεσμα λοιπόν ήταν το Sony PlayStation, ένα τεχνολογικό θαύμα για εκείνη την εποχή το οποίο συνδύαζε αποθηκευτικό χώρο cd με τελευταίας γενιάς 3D γραφικά.

Και μπορεί να φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι ήταν το πιο λογικό να χρησιμοποιηθούν cd και τα παιχνίδια να γίνονται 3D, αλλά για εκείνη την εποχή δηλαδή το 1993, οι γνώμες ήταν διχασμένες και το εγχείρημα ήταν αρκετά επικίνδυνο. Μέχρι εκείνη την εποχή δεν είχε υπάρξει κάποια καινοτομία ή κάποιο εκπληκτικό παιχνίδι με χρήση 3D γραφικών. σκεφτείτε πως δεν υπήρχε καν σκέψη για 3D gaming στους υπολογιστές ή στα arcades. Με λίγα λόγια Οι game Developers εκείνης της εποχής μόλις είχαν αρχίσει να εξερευνούν τον μαγικό κόσμο του 3D.

Μέσα σε όλες τις παραπάνω δυσκολίες πρέπει να αναφερθεί πως το 3d Hardware που έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για αυτές τις κονσόλες ήταν αρκετά εξελιγμένο και αυτό σήμαινε πως το κόστος θα ανέβαινε κατακόρυφα, κάτι που θα έκανε την συγκεκριμένη κονσόλα απρόσιτη στο ευρύ κοινό. το πρόβλημα αυτό, Δηλαδή του υψηλού κόστους εμφανίστηκε και τονίστηκε τον Οκτώβριο του 1993, όταν η Panasonic έβγαλε το πρώτο παιχνίδι της στην κονσόλα το οποίο ήταν 3D. ενδεικτικά να αναφέρουμε πως για εκείνη την εποχή η κονσόλα της Panasonic η οποία λεγόταν 3DO κόστιζε περίπου 700 δολάρια, τιμή εξωφρενική για τα τότε δεδομένα. το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κονσόλα θα ήταν Αποτυχία φάνηκε στα πρώτα στάδια κιόλας μιας και οι πωλήσεις που έκανε στην περίοδο των διακοπών του 1993 ήταν εξαιρετικά φτωχές. Το επόμενο χτύπημα ήρθε το 1994 όταν οι game Developers που ανέπτυσσαν παιχνίδια για τη συγκεκριμένη κονσόλα αποφάσισαν να πάνε στους ανταγωνιστές Ακόμη και αν το licensing cost ήταν πολύ μεγαλύτερο, έως και τετραπλάσιο. με λίγα λόγια ο συνδυασμός υψηλού κόστους και έλλειψη υποστήριξης από τους Developers έκαναν την επιλογή της συγκεκριμένης κονσόλας Πολύ κακή επιλογή.

τα πράγματα βέβαια άρχισαν να αλλάζουν όταν η Sony είχε καταφέρει τελικά να πείσει την αγορά πώς θα μπορούσε να βγάλει μία κονσόλα με προηγμένα 3d γραφικά τοπία θα ήταν σε αποδεκτά κόστη για εκείνη την περίοδο. Σύντομα Λοιπόν η Sony άρχισε να κερδίζει ολοένα και περισσότερους game Developers από όλο τον κόσμο και μέχρι και η namco έγινε ο πρώτος μεγάλος υποστηρικτής Και αποφάσισε να εγκαταλείψει την Nintendo και να ρίξει Όλο το βάρος της στη Νέα κονσόλα, το PlayStation.

Γνωρίζατε για τη συγκεκριμένη κονσόλα και Πώς προέκυψε το Sony PlayStation; Εάν έχετε να προσθέσετε κάτι ή να κάνετε κάποια ερώτηση θα χαρώ να το ακούσω στα σχόλιά σας.